Епископ бачки: Ако је проблем причешће, како то да се заразе и они који у цркву не улазе

Портпарол Српске православне цркве, епископ бачки, Иринеј, изјавио је да ниједна православна па ни римокатоличка црква у свету није искључила вернике из богослужења због коронавируса, већ је само строго ограничен број присутних у храмовима.

0
175
Фото: Танјуг

У интервјуу за лист Данас, Иринеј је поводом критика плаћеничких медија, првенствено из Новог Сада, у којем предњачи портал 021.rs, због организовања причешћа у време пандемије коронавируса рекао да лишавање хришћана потребе причешћивања, у храмовима или њиховим домовима, представља опцију која се у цркви не разматра ни као теоретска могућност.

„Ако је проблем у богослужењу и причешћивању, како то да бивају заражени они који никада у цркву и не улазе, а камоли се причешћују? Шта нам ти несрећни заблудели људи поручују? Да је опасност у цркви, а не у кафићима, журкама, непоштовању неопходне самоизолације и другим чиниоцима”, рекао је епископ бачки Иринеј.

Такође је рекао да на конкретном богослужењу у Новом Саду, након којег се јавност узбуркала, није било ничега чега није истовремено било и у било ком граду или селу у Србији.

“Од причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свешеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести”, рекао је он.

Епископ бачки је додао да тон синодског саопштења, издатог након покретања тог случаја, није био нетолерантан.

“Нетолеранцију ваља потражити у оним медијским срединама које пласирају планиране и наручене кампање, као што је ова око цркве у Новом Саду. Дубоко жалим људе који се у овим временима и искушењима баве тако недостојним работама. То су људи спаљене свести”, рекао је епископ бачки Иринеј.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде