РС: Венци у Сави за жртве хрватске акције „Бљесак”

Председница Републике Српске и српски члан Председништва БиХ, Жељка Цвијановић и Милорад Додик, присуствовали су данас обележавању 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције Бљесак.

0
55
Фото: Радио Телевизија Републике Српске

Цвијановићева је истакла да Срби са тугом сећају етничког чишћења сународника из Хрватске, али исто тако исказују подршку онима који су нашли свој дом у Републици Српској након егзодуса из западне Славоније 1995. године.

„Желимо да покажемо солидарност и да смо део истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина. Обавеза наша је да разумемо шта су то вредности једног народа”, навела је Цвијановићева.

Исткла је да не постоји оправдање ни у једном рату, нити у било којем политичком процесу, за такво опхођење према цивилима који напуштају своја подручја.

„Наша обавеза је да се држимо заједно, да разумемо процесе у којима живимо и снагу како се један народ брани, а то је заједништво, и да имамо у виду шта су то главни циљеви, политичка опредељења и вредности једног народа”, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је данашње окупљање у ванредним околностима доказ да смо, како је рекла, и даље заједно – истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да Срби, нажалост, имају превише тужних датума из ближе и даље историје, међу којима је и 1. мај, када је више од 15.000 људи протерано са вековних огњишта из западне Славоније.

У реку Саву код моста у Градишци спуштени су венци у знак сећања на све убијене и прогнане Србе из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције „Бљесак” 1995.

Венце су спустили у реку Саву Цвијановићева и Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић и представници Срба избеглих из западне Славоније. Претходно су положени венци на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Градишци на обележавању 25 година од страдања и егзодуса српског народа из западне Славоније, да су Срби највећи страдалници прошлог века, те да акција хрватске војске „Бљесак” никада не сме бити заборављена.

„Заветујемо се да ћемо бранити слободу српског народа. Само тамо где имамо државу можено говортити о очуавњу српског народа”, поручио је Додик и додао да је важно јачати Републику Српску. Поручио је да се не сме зборавити да су Срби приликом напуштања вековних огњишта из западне Славоније бомбардовани.

„Генеза страдања Срба на просторима Хрватске је од давнина, још када је формирана Војна крајина која је требало да брани Европу и њене вредности”, навео је, између остлог, Додик, преноси Танјуг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде