Фондација Тијана Јурић: У Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце

Фондација Тијана Јурић упозорила је да Србија дочекује Међународни дан нестале деце 25. мај, са забрињавајућом статистиком, јер у Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце из различитих разлога, и да је од пресудне важности алармирање најшире јавности како би се она пронашла.

0
50
Фото: Илустрација

„Иако се реч нестанак углавном повезује са отмицом, узроци нестанка су различити, па се тако најчешће дешава да дете самоиницијативно побегне од куће или установе у којој борави. Дешавају се и отмице од родитеља, али и оне најопасније, од непознатих лица које живот детета могу довести у опасност“, навела је Фондација.

Како је констатовано, о многим нестанцима немамо никаквих информација и мали број њих доспе у јавност, и то искључиво захваљујучи ангажовању породице, а „јако је важно нагласити да од пресудног значаја може бити управо алармирање најшире заједнице“.

„Фондација Тијана Јурић се залаже за увођење система узбуњивања јавности – Амбер алерт. Овај систем је веома важан и он би омогућио брзо и ефикасно алармирање целокупне јавности чиме би се знатно повећао број успешно решених отмица“, нагласила је Фондација и навела да је тај проценат у земљама у којима се овај систем примењује око 90 одсто.

У саопштењу се подсећа да је на иницијативу Фондације усвојен предлог измена Закона о полицији (Тијанин закон), па се више не чека да прође 24 сата, већ се у потрагу за несталим дететом креће одмах након пријаве нестанка, а такође је покренут и Регистар несталих Србије, као и бесплатан број 0800 200 880 за пријаве нестанка.

Фондација је поручила да нестали не смеју бити заборављени јер су „они наши пријатељи, комшије, рођаци, познаници, то сутра може бити било ко од нас“.

„Укључите се. Помозите колико можете. Урадите оно што је до вас. На нашем сајту www.nestalisrbija.rs/poruke-nestaloj-deci/ можете оставити неку поруку подршке за неку од несталих девојчица, Елеонору, Биљану, Барбару. Можда их баш ваша порука врати кући. Будимо солидарни, будимо људи“, позвала је Фондација Тијана Јурић.

Извор: beta.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде