Банке у Србији корона профитери: Зарађују 300 милиона евра на муци народа

Велики број грађана се ових дана шокирао када је од своје банке добио информацију са новим планом отплате кредита, због мораторијума на плаћање рата претходна три месеца. Банке су их обавестиле да ће уместо одложене три рате, платити чак осам.

0
61
Фото: А. Васиљевић / politika.rs

Тако је власнику стамбеног кредита коме је остало да отплати 75.000 евра у наредних 20 година, месечна рата повећана за око 10 евра, што значи да ће банци платити 2.400 евра више, или пет месечних рата више!? Зато многи који су узели кредите сада налазе начин да плате те три неплаћане рате, како не би имали додатне трошкове наредних година.

За банку овај износ представља екстра профит од 3,2% на преостали износ појединачног стамбеног кредита, док је за готовинске кредите екстра профит за банке преко 5%.

Ако знамо да је укупан износ кредита становништва на почетку мораторијума износио 9,65 милијарди евра, тај екстра профит од 3,2% значи додатних 308 милиона евра зараде за банкарски сектор у Србији!

Од помоћи и велике бриге за грађане дошли смо до тога да ће ови корона профитери зарадити најмање 300 милиона евра екстра профита захваљујући мораторијуму. Након три медена месеца без рате за кредит, корисницима кредита је у сред пандемије натоварена нова обавеза, а тек нас чекају економска рецесија и масовна отпуштања на јесен.

Будите сигурни да ће банке и тада понудити неки нови пакет помоћи, пуни бриге и разумевања за ваше проблеме. Искуство нас учи да мотив за то није помоћ људима, већ идеја да се на њиховој муци додатно заради!

Извор: Директно.рс

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде