Било какво решење косовског проблема у ком би САД имале кључну улогу, имаће несагледиве последице по руско-српске односе

Познати руски експерт за Балкан близак Кремљу и Владимиру Путину, Виктор Колбановски, у ауторском тексту објављеном на сајту руске државне новинске агенције Регнум упозорио је да би било какво решење косовског проблема у ком би Сједињене Америчке Државе имале кључну улогу имало несагледиве негативне последице по руско-српске односе.

0
111

Према његовим речима, признање Косова у било ком облику за први резултат имало би убрзани пријем Србије, а затим и Босне и Херцеговине у НАТО.

Међутим, знатно негативнија последица била би морална и политичка штета која би се огледала у губитку историјског поверења српског народа према Русији – пише Колбановски и додаје: – То би довело до непоправљивог погоршања односа између Србије и Русије и губитка геополитичког утицаја Русије на Балкану.

Колбановски дефинише три корака која би Москва морала да предузме како би спречила овакав сценарио. Најпре, пише руски експерт, „руски политичари би морали да отпочну активну сарадњу са српском опозицијом јер би тако решили два кључна задатка – повећали симпатије према Русији у редовима српског народа и предузела ефективне мере у циљу блокирања предаје Косова“.

Други корак, по мишљењу Колбановског, који у овом тексту власт Александра Вучића дефинише као „ауторитарну“, треба да буде „демонтирање монопола политичког утицаја Вучића на руско државно руководство“.

Према речима Колбановског, у неколико мањих руских медија се већ води активна кампања демонизације српске опозиције и популаризације идеје „разграничења“ Косова.

У томе се показује поквареност српске власти и тиме доказују њени планови за предају Косова – пише Колбановски.

Коначно и најважније, Колбановски пише да Русија мора да спречи кршење одредби Резолуције 1244 и склапање било каквих исхитрених и убрзаних договора. Колбановски се позива и на лоше искуство Русије у сарадњи са Милом Ђукановићем, који је, по његовим речима, користио симпатије грађана Црне Горе према Русији како би опстао на власти, а временом увео Црну Гору у НАТО.

Губитак историјског поверења српског народа према Русији би довело до непоправљивог погоршања односа између Србије и Русије и губитка геополитичког утицаја Русије на Балкану – рекао је Колбановски

Искуство које је Русија прикупила у том случају мора бити од користи за даље кораке у односима са Србијом – закључио је руски експерт.

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току преузмите нашу апликацију за Андроид или Ипхоне.

Извор: Регнум

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде