Да ли су деца са Косова и Метохије “Наша деца”?

Младе стално прате приче како су неактивни, апатични и како их претерано не занима живот у Србији. Да то није баш тако сведочи и млади Немања Вучковић.

0
38
Немања Вучковић

Немања је студент Правног факултета Универзитета у Београду. Такође је и председник Студентског клуба Правног факултета од његовог оснивања. Он не само да је активан по питању живота у Србији, већ и по питању живота и положаја Срба у Црној Гори, али и суштинским питањима српског националног бића попут питања Косова и Метохије.

СКПФ је иницијатор многих трибина, акција и протеста. У последње време је најактивнији по питању живота Срба у Црној Гори, и то протестима и литијама подршке Србима и Српској православној цркви у Црној Гори, али и подношењем народне иницијативе за усвајање Резолуције о угрожености истих.

“Активизам је оно што доноси промену”

Активизам је оно што доноси промену. Ако стојимо у месту, ма колико да је добро, значи да нема напретка. Негде сам прочитао да људи које чекамо смо ми, наводи Немања и додаје да свој активизам најпре усмерава на побољшање студентског стандарда, од основних студентских проблема са којима су се сретали на студијама, до предлагања иницијатива за усвајање аката у Народној Скупштини РС од великог националног значаја.

Како Немања каже, СКПФ је показао један озбиљан стандард студентског активизма, кроз бројне трибине правничког, историјског карактера или са неком актуелном темом. Такође и сарадњом са бројним институцијама и организацијама, сарадњом са највећим интелектуалцима нашега времена, а пре свега у препознавању тема које ће тек доживети велику актуелност.

“Власт Црне Горе покушава да разгради српско национално биће”

Студентски клуб Правног факултета иницијатор је многим протеста, трибина и акција чији је фокус био на стању у ком се Срби налазе како на јужној српској покрајини Косову и Метохији, тако и у Црној Гори.

Црна Гора је за мене најближа држава, са којом имамо заједничку историју и из које долазе великани српског народа. Ипак, она данас понашањем својих власти покушава да разгради национално биће српског народа и у том процесу расрбљавања сопственог становништва и креирањем неке нове нације, језика и вере – нужно долази у конфликт са сопственим становништвом.

Додаје да су Грађанима Београда и Србије покушали да приближе оно што се годинама дешава српском народу у Црној Гори, који због игара политичких елита у Београду и Подгорици, нису имали прилике да јасно и недвосмислено чују са националних медија за оно што се дешава.

Да ли су деца Космета ”Наша деца”?

По питању Косова и Метохија Немања наводи да Косово и Метохија јесу саставни део Србије, што гарантује и Резолуција 1244, али су и најважније национално, безбедоносно, економско и културно питање.

Такође осврнуо се и на спот ”За нашу децу” Српске напредне странке.

Прочитао сам објаву младића из Косовског Поморавља који пита ”Чија смо ми деца?”. То је спот највеће политичке партије у Србији, која је још на то владајућа, са којег је изостављено Косово и Метохија у саставу Србије. Навођени су градови Србије, попут ”За децу Суботице” или ”За децу Чачка”, Ниша… На тој карти нема нити једног града са Космета.

Пита се какве се поруке тиме шаљу Србима јужно и северно од Ибра. Да ли су деца са Космета ”Наша деца”? и Да ли их ми позивамо да напусте Косово и Метохију? – пита Немања.

Каже да проблема због активизма још није имао али да још увек чека да се објави његов интервју за дневни лист Политика, који је дат у јануару ове године.

“Млади морају да буду гласни”

На крају разговора Немања је послао поруку младима у Србији.

Србије је богата земља са примерима храбрости и јунаштва у богатој историји. Мислим да млади морају направити искорак и бити гласни, па чак и када нису сигурни у то што желе . Нико пре нас се неће изборити за праведније друштво. Супроставимо се неправди где год да је уочимо. Хиљаде малих победа су увек сигуран рецепт за коначну победу!

Извор: youthvibes.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде