Дунавом је пливала крв код Новог Сада: Целе породице су искасапљене, убијено је 1.300 људи

0
464
Фото: Wikimedia

Рација је спроведена у Новом Саду на Божић, а од 21. до 23. јануара 1942. године, у насељима Шајкашке – Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину.

На данашњи дан пре 78 година, у злочину познатом као „Новосадска рација„, мађарски фашисти убили су и под лед бацили 1.300 новосадских Јевреја, Срба и Рома. У погрому је за месец дана укупно нестало око 4.500 људи.

Рација у јужној Бачкој је назив за погром који су мађарски фашисти Миклоша Хортија извршили над Србима и Јеврејима у јужној Бачкој током Другог светског рата.

Рација је спроведена на Божић у Новом Саду као и од 21. до 23. јануара 1942. године, у насељима Шајкашке – Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у градовима Бечеју, Србобрану и Темерину.

За три дана рације у Новом Саду у водама Дунава је нестало више од 1.300 Новосађана. Укупан број несталих током погрома је око 4.500. Поред Срба и Јевреја, у рацији је убијен и један број припадника других етничких група, највећим делом Рома.

Рација је отпочела у Шајкашкој (4-19. јануар), наставила се у Новом Саду (21-23. јануар), а завршила у Бечеју (25-29. јануар).

Наводни повод за погром ширих размера пронађен је у откривеном притајеном Шајкашком партизанском одреду у Жабаљском риту на Пустајићевом салашу. Код ове групе пронађено је 17 пушака.

Одред је откривен 4. јануара 1942. године од стране патроле мађарских жандарма и граничних ловаца, који су их напали. У самоодбрани, шајкашки родољуби су убили два граничара ловца и два жандарма, а неколико их ранили.

Дејством великих окупаторских снага овај одред је у потпуности разбијен у току истог дана, 4. јануара 1942. године. Овај догађај званична клика прогласила је за „устанак“.

Фото: Wikimedia/Покрајац

Мађарске окупационе власти искористиле су овај мањи инцидент како би наставиле са спровођењем своје политике у Бачкој. Прави циљ рације је била кампања етничког чишћења усмерена против српских и јеврејских цивила (укључујући жене, децу и старе), као и пљачка њихове имовине.

Према историчару Звонимиру Голубовићу, рација је планирана знатно раније и напад на партизане у Шајкашкој је само искоришћен као изговор за спровођење планираног геноцида.

На Кеју жртава рације у Новом Саду постоји споменик „Породица“, који је посвећен невиним жртвама Новосадске рације.

Аутор: telegraf.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде