ИНТЕРВЈУ Гојко Раичевић ИН4С: Мој сан је да поново будемо једна држава

За наш портал, интервју је дао Гојко Раичевић, главни и одговорни уредник познатог портала у Црној Гори, ИН4С. Шта нам је Гојко рекао о развоју популарног портала, о медијима у Црној Гори, као и о осталим стварима, сазнаћете ако прочитате интервју.

0
63
Гојко Раичевић (фото: Медија центар Београд)

За почетак можете нам рећи нешто о себи, ко је Гојко Раичевић?

– Гојко је отац троје дјеце, супруг, брат син, кум, друг, Србин, главни и одговорни уредник ИН4С.

Оснивач сте једног од најпознатијих и најутицајнијих медија у Црној Гори, а и шире, портала ИН4С, реците нам, када се јавила идеја да га оснујете и шта је био разлог његовог оснивања?

– У најкраћем, и набитнијем, ИН4С је настао као крик против тираније над слободним људима.

Како је текао развој портала и ко су људи који чине редакцију?

Слободни људи чине редакцију овог јединственог српског информативног портала. Дакле, ми смо географски и по слободном духу најшира редакција на свијету. Има нас на скоро свим континентима и убрзано ширимо присуство и утицај. Поносан сам на све те младе, слободне људе који помажу својом енергијом, храброшћу и инвентивношћу да успије овај, као што рекох, јединствени пројекат на српском информативном простору.

Ви сте један од ретких власника медија, који је познат по храбрости и који после претњи и хапшења, због начина рада ИН4С-а и даље не посустаје, већ наставља даљу борбу, шта Вам даје мотивацију и снагу да останете то што јесте?

– У Вашем питању, рекао бих, крије се и одговор, или макар дио одговора. Управо прогон, пријетње су моћан покретач, посебно кад знате да браните истину, када браните слободну ријеч, посебно у колонизованој држави, каква је данашња Црна Гора, која је испостава, америчка и НАТО агентура.

Фото: Sputnik / Vasily Raksh

Портал ИН4С је познат по независној и истинитој уређивачкој политици, који између осталог пласира и оне информације које не одговарају режиму у Црној Гори, да ли се понекад плашите за своју безбедност?

– Не плашим се за своју безбједност, односно, не мислим о томе, покушавам да истрајем у томе да радимо свој посао часно и поштено. Ако бих рекао да се плашим, не, можда се бринем понекад за безбједност својих сарадника.

Поред режима, знате ли ко још стоји иза хакерских напада на ИН4С, којих је до сада много пута било?

– Нисам претјерано размишљао о томе, али знам да их има много којима смета, истина и храброст ИН4С.

Какво је Ваше мишљење о медијима у Црној Гори?

– Медијска сцена у Црној Гори, углавним је затрована, као и систем, који се етаблирао. Морам напоменути, да иако имам став да не коментаришем рад других редакција, да велики дио медија у Црној Гори учествује активно у хајци која се води против ИН4С.

Недавно сте отворили студио и у Београду, шта нам можете више рећи о томе?

– Студио у Београду, један је од задатих и испуњених циљева, када је у питању управо она ширина нашег јединственог информативног портала, који је одавно обрисао границе свијета а камоли српских земаља.

Шта мислите, да ли постоји нада, да Србија и Црна Гора једног дана, поново буду једна земља?

– Нада постоји, није први пут да смо се на кратко раставили. Можда није коректно политички, или популарно рећи, али ја ћу као и увијек бити искрен, директан и недвосмислен. Мој сан је да будемо опет једна држава!

Фото: nspm.rs

Народ Црне Горе је показао своју одлучност у одбрани својих Светиња, шта мислите хоће ли народ успети да победи атеистички режим?

– Vox popoly, vox Dei, глас народа је глас Бога. Нико ко је са народом и Богом ратовао, није побједио. Мислим да ће тако бити и овог пута. Народ се духовно оснажио и препородио, и мислим да постаје незаустављива сила, па чак и за тродеценијског диктатора и НАТО слугу, какав је Ђукановић.

Како коментаришете рад државне Радио телевизије Црне Горе?

– Већ сам се изјаснио да нисам рад да коментаришем рад других телевизија и редакција. Оно што могу рећи је да је РТЦГ све осим Јавни сервис СВИХ грађана.

Да ли је нормално да државна телевизија једне земље у којој већински живи Православно становништво, не преноси Литургију за Васкрс, иако су све државне телевизије у региону преносиле?

– Одавно је у Црној Гори нормалност изгубила сваки смисао. Наравно да није нормално, није прије свега пристојно, а да не причамо о томе, да се на тај начин не поштују вјерска права и осјећаји већинске Црне Горе.

Аутор: Национални портал

Преузимање овог текста је дозвољено уз навођење извора и линка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде