ИНТЕРВЈУ Бранко Антић, председник ХО „Српска солидарност“

Разговарали смо са Бранком Антићем, председником хуманитарне организације "Српска солидарност". Који су циљеви ове организације, шта они раде, и шта их мотивише да помажу другима, прочитајте у интервјуу који следи.

0
166
Бранко Антић, председник Српске солидарности

Када и како је настала хуманитарна организација „Српска солидарност“ и са којим циљем?

– Организација „Српска солидарност“ регистрована је у јуну 2015. године. Заједница
племенитих људи се окупила са истим идејама и жељом, да подизањем свести код
грађана и душтвено одговорних компанија, можемо помоћи социјално угоженом становништву на целој територији Србије. Тако је настао слоган наше органозације “Наше мало је некоме много“.

Колико чланова има Ваша организација?

– Наша организција има чланове из Суботице, Беочина, Петроварадина, Новог Сада, Вршца, Пландишта, Умке, Обреновца, Уба, Ваљева, Прибоја и Београда у центалној Србији, као и Републици Српској, Бања Луци, Приједору, Бијељини, а у дијаспори у Њујорку, Минхену и Цириху. Сви они узимају учешће и складу са својим могућностима.

Организујете многе хуманитарне акције, али сте некако, чини се, највише окренути помоћи Србима на Косову и Метохији?

– Да у праву сте, преко 85 % реализованих акција спровели смо на територији наше јужне покрајине Косова и Метохије, помоћи нашем народу који опстаје и остаје на нашој светој српској земљи, упркос свим тим антицивилизациским мерама. Као на пример слобода кретања.

Колико сте до сада организовали акција на Косову и Метохији и каквог су карактера биле те акције?

– Отрилике око 70 акција је спроведено на територији Косова и Метохије. Већина тих акција била је усмерена ка нашим малим херојима, деци. Што се тиче карактера акција оне су разноврсне као на пример: набавке школског прибора, поделе школског прибора, даривање слатких пакета за новогодишње и божићне празнике, набавком нове одеће и обуће за децу. Оформили смо две школске стоматолошке ординације, помоћ породилиштима, набавка стоке и пољопривредних машина, пластеника, набавка хране и дрва за социјално угрожене у енклавама.

Како Срби у јужној покрајини реагују на Ваше деловање?

– Тешко је речима описати ту радост у њиховим очима и срцима, поготово на дечијим, сјај у оку, јак и топао загрљај. Њихово сзнање да нису заборављени и да нису сами, даје им снагу да остану и опстану на својим вековним огњиштима. Ако знамо да је један пламен свеће довољан, да обасја једну мрачну просторију, пружена помоћ и подршка је довољна да разгори људска срца и врати им прекопотребну веру да постоји доброта.

Такође, Ваша организација има бренд под називом „Задужбина“, шта нам можете више рећи о томе?

– Да имамо „Задужбина“ бренд. Производи из „Задужбина“ су националног карактера као што су рамови за таблице аутомобила и мотоцикала са натписом „Косово је срце Србије“. Продајом ових рамова приход прослеђујемо за стипендирање богослова у призренској богословији, наруквица „Земљо света од Бога купљена“ приход од овог производа намењен је формирању још две школске стоматолошке прдинације од којих ће је једна бити у Лепосавићу, а друга у Великој Хочи. Имамо и мајице, а приход од продаја мајица намењен је хуманитарном деловању наше организације.

На који начин, они који желе, могу да се прикључе, и дају свој допринос, хуманитарним акцијама које организујете?

– Свако је добродошао, ко жели да се прикључи деловању наше организације у складу са својим могућностима, јер наш мото је „Наше мало је некоме много“. Може нас контактирати преко друштвених мрежа или путем мејла.

Да ли у будућности спремате неке нове пројекте?

– Сада смо покренули нову акцију „Солидарност за воду“, која за циљ има да деци у основној школи Трајко Перић у селу Рајнаовце, обезбеди воду у школској згради (тоалетима и учионицама), оно што је нормално свуда у 21. веку.

Такође ораганизујете ходочашћа на Косово и Метохију?

– До сада смо организовали 15 хуманитарно ходочасних путовања по Косову и Метохији у оквиру којих обилазимо манастире и посећујемо наше људе у енклавама и том приликом уручујемо хуманитарну помоћ. Врло је битно, да што више људи, а поготово младих посећује нашу јужну покрајну, самим тим сведочи да је Косово и Метохија било, јесте и биће сатавни део Републике Србије.

Шта Вас мотивише да помажете другима?

– Мотивација је жеља, која подразумева свест о циљу, који желимо да постигнемо, а воља је покретачка снага, акција која нас вуче да нешто добро урадимо и остваримо
кроз пружање помоћи.

С обзиром на то да је Ваше деловање усмерено и на јужну српску покрајину, можете нам укратко рећи, какав је данас живот Срба у окупацији?

– Сама реч окупација осликава њихов положај и њихове услове за живот у 21. веку. Живе у енклавама, ограниченим кретањем, ту се рађају и умиру. Многи наши мали хероји нису путовали ван територије Косова и Метохије. Многи од њих немају ни интернет, често се искључује струја и вода, али њихови родитељи знају шта значи Косово и Метохија и они су истински чувари са монаштвом и свештенством наше свете Српске земље. Самим тим сви ми морамо да им помогнемо да остану и опстану на светој Српској земљи.

Видимо да сте активни и у време ванредног стања, бесплатним превозом
медицинског особља, можете ли нам нешто рећи о томе?

– Акцију смо покренули у Београду заједно са београдским таксистима од почетка
ванредног стања, да бесплатно превозимо медицинско особље. Самим тим се
ставимо на располагање њима, који су на првој линији фронта, да им олакшамо
колико је у нашој могућности. Акцију су покренули наши чланови Републике
Српске, који са бањалучким таксистима спроводе идентичну акцију у Бања Луци.

Захваљујемо Вам се што сте пристали да говорите за НС Данас. 

– Хвала Вама што нас подржавате у нашем раду, јер објављујете све наше хуманитарне акције, самим тим и ви учествујете у њима.

Више о раду хуманитарне организације „Српска солидарност“, можете погледати на сајту: srpskasolidarnost.com

Аутор: Национални портал

Напомена: Дозвољено је преношење овог садржаја, само уз претходну сагласност редакције

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде