Како су 4 функционера из Републике Српске за 5 дана у Новом Саду завршили факултет

Новосадски Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице више од десет година прате многобројне контроверзе у чијем су фокусу неки од главних ликова у Републици Српској, али и целокупној Федерацији.

0
85
Фото: mojahercegovina.com

Најбоље оцене, експресно студирање и стицање дипломе, уписивање постидпломских студија и пре завршетка основних само су неке од афера које прате ову образовну установу.

Диплому овог факултета, између осталих, имају и актуелни министар трговине и туризма у Влади РС Предраг Глухаковић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС Младен Милић, саветник министра финансија РС Миле Баника, као и начелник Сокоца Милован Цицко Бјелица, који је последњи у низу функционера из БиХ чије се име нашло на списку оних који су похађали поменути факултет.

Иначе, Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (ФАБУС) основан је 2002. године као део Универзитета “Едуконс” из Новог Сада, а највећи број диплома функционерима из БиХ је издао у периоду између 2002. и 2004. године.

Једна од најчешће спомињаних афера која се веже за ову образовну установу јесте та да је реч о “једином факултету на овим просторима на којем се можете уписати директно на трећу годину после завршене било које више школе”. Након тога, према појединим информацијама, чека вас пар испита, провера знања је пука формалност а диплома се добија у експресном року.

Оно што је „ФАБУС-овцима” заједничко јесте да су сви редом били изврсни студенти и да су испите полагали у експресном року, иако је већина упоредо обављала јавне функције у Босни и Херцеговини, које су изискивале издвајање значајног времена.

Иста година

Оно што је код Милована Бјелице, који је и потпредседник највеће опозиционе партије у РС, Српске демократске странке, посебно занимљиво, јесте податак да је, након завршене више школе, исте године и уписао новосадски факултет и стекао диплому.

Тај податак начелник Сокоца објашњава малом разликом предмета између више школе, коју је претходно завршио у Београду, и треће, последње, године на ФАБУС-у, која је омогућавала стицање дипломе.

У биографији која је наведена на сајту начелника Сокоца, у секцији образовање, наведено је да је Бјелица основно и средње образовање завршио у Горажду, а да је након одслужења војног рока у Београду, остао у главном граду Србије, где је завршио вишу школу.

Даље школовање наставља у Новом Саду, завршава га са просечном оценом 8.11, а дипломира са оценом 10. Године 2003. уписује постдипломске студије у Новом Саду, а у марту 2012. године брани магистарски рад на тему “Компаративна анализа ефикасности јавног менаџмента у југоисточној Европи са посебним освртом на Источно Сарајево” – наведено је на сајту, без прецизирања о којем факултету је реч, када га је уписао а када дипломирао.

Како се може видети из дипломе Милована Бјелице, а која је у поседу портала МојаХерцеговина, начелник Сокоца се на ФАБУС, смер “Менаџмент у сектору јавних услуга”, уписао 2003. године, а у децембру исте године већ стекао звање дипломираног економисте, са општим успјехом 8.11 и оценом девет на дипломском испиту.

Међутим, Бјелица у томе не види ништа спорно те кратак рок од уписивања и стицања дипломе образлаже малим бројем предмета који су му били остали за полагање.

Немојте молим вас, нема ту ништа спорно. Претходно сам завршио вишу школу у Београду и на трећој години у Новом Саду до стицања дипломе ми је био остао мањи број предмета. Диплома је касније нострификована, те није било ништа спорно. Касније сам и магистрирао. Није ништа било спорно”, рекао је Бјелица, објашњавајући како је 2003. заведена и као година уписа новосадског факултета и стицања дипломе.

Диплома “дошла главе” Баники

На Факултету за услужни бизнис, за само годину дана, дипломирао је бивши директор Пореске управе РС те помоћник министра финансија РС Миле Баника, који је, иако претходно пензионисан, у септембру ове године именован за саветника Зорана Тегелтије, још увијек актуелног министра финансија РС, који ће убрзо преузети функцију председавајућег Савета министара БиХ.

Диплома са новосадског факултета 2012. године Баники је “дошла главе”, те га спречила у намери да буде именован за главног ревизора Српске. Тада је утврђено да нема диплому Економског факултета због чега није испуњавао услове за именовање на ту функцију.

Наиме, Баника има диплому Факултета за услужни бизнис (ФАБУС) из Сремске Каменице код Новог Сада, који је уписао 2002, а завршио 2003. године. Завршио је смер “Менаџмент у туризму, спорту и рекреацији”. У дипломи је наведено да је овим стекао звање дипломираног економисте, али се комисија Народне скупштине РС са тим није сложила те је довела диплому у питање.

Став скупштинске комисије уважио је тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик који је повукао Банику као предлог, те предложио Душка Шњеготу, који је потом био ревизор све до задњег дана августа прошле године, када је, услед страховитог политичког притиска, био приморан да поднесе оставку, која је касније и прихваћена.

Заједно са испитима на Вишој економско-комерцијалној школи у Бањалуци и на Факултету за услужни бизнис у Новом Саду положио сам укупно 28 испита. Студирао сам ванредно. У највећем дијелу сам присуствовао при организовању предавања за ванредне студенте – истакао је Баника, објашњавајући да у његовој дипломи нема ништа спорно.

Са Универзитета “Едуконс” брзину Баникиног школовања су образложили тиме што је он на њиховом факултету завршио само једну годину, јер се код њих уписао директно на трећу, после завршене више школе.

Магистарске студије уписао пре дипломирања

Још већу аферу је изазвао Младен Милић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске, који се недавно “прославио” тиме што је Рајку Дукићу, директору “Боксита” из Милића, доделио плакету за “допринос и свеукупну подршку у раду Фонда”, што је образложено тиме што Дукић “иако испуњава све услове, већ готово 10 година није поднео захтев за пензију”.

Милић је такође завршио Факултет за услужни бизнис а посебно се издвојило то што је основне студије завршио 28. фебруара 2004. године, а магистарске, на истом факултету, уписао годину дана раније (?!), дакле 2003. године, те завршио 2007. године.

Са самог Универзитета су рекли да је Милић у фебруару 2004. завршио основне студије и у марту те године уписао магистарске, а потом додали да се упис магистерија ипак води да је био 2003. јер је реч, како су рекли, о школској 2003/2004, “која траје од 1. октобра 2003. до 1. октобра 2004. године”.

Моје дипломе су провјераване на факултету јер је тражио мој противкандидат за мјесто директора Фонда ПИО. Да има било шта од тога, као магистар економије сасвим сигурно не бих добио одобрења Факултета универзитета организационих наука за израду докторске дисертације – рекао је Милић.

Списак студената Факултета за услужни бизнис проширен је и за име Предрага Глухаковића, актуелног министра трговине и туризма РС, који је након Више техничке школе у Суботици, и дипломирао и магистрирао на новосадском факултету.

Магистрирао сам 2007. године. Претходно сам завршио Вишу техничку школу и имао сам 27 предмета. Овђе сам положио разлику од пет предмета плус страни језик. Имао сам још осам редовно положених. То је трајало годину и по. Не стидим се тога шта сам завршио – рекао је Глухаковић.

“Нема политичких пречица”

ФАБУС је, иначе, био у средишту афере када су 2012. медији открили како је испостава поменутог новосадског факултета у БиХ била регистрована у Грудама, и то на адреси свадбеног салона “Оток”, као и у једном хотелу у Купресу.

Причи је додататни печат дала и бивша министарка просвете у влади Херцегбосанког кантона Гордана Цикојевић, која је потврдила да су поменуте информације тачне.

Данас нема трагова да је тај факултет постојао, а као подружница био је регистрован у Грудама и Купресу. Подружница у БиХ је затворена 2006. године, а највећи број диплома издат је током 2002, 2003. и 2004. године”, потврдила је Цикојевићева.

Са Универзитета Едуконс су поручили да у њиховој образовној установи “нема политичких пречица и диплома на брзака”.

Један део тржишта за ФАБУС је представљала традиционално блиска Република Српска. Многа лична познанства професора резултирала су интересом људи са тог подручја за овај факултет. Сви студенти уписани су у седиште факултета, где су долазили на наставу и полагали испите. Студенти из Груда, који се помињу, у ствари су они који су са других факултета прешли на завршну годину студија. Са активностима у Републици Српској ФАБУС је престао 2006. године. При упису смо поштовали право свих људи да се образују. Нисмо могли знати да ли ће неко од њих бити на руководећем положају и мета својих противника који не презају да увлаче ФАБУС у њихове прљаве ратове. Диплома сваког појединца је проверљива и издата у складу са законом – рекли су са поменутог Универзитета.

Истраге

Деловањем ФАБУСА се бавила и агенција Патриа која је објавила да је око 140 особа из Херцеговине 2006. године за само шест месеци положило 27 испита на овом факултету. Одбију ли се суботе, недеље и празници, студенти су полагали испите сваки четврти дан и завршили факултет за четири радна месеца. Наведено је да је међу дипломцима ФАБУСА био и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Овај се факултет нашао у средишту афере и током 2007. године када је током контроле у Посушју у аутомобилу који је возио Драго Баго, а који је иначе користио већ споменути Галић, пронађено 128 индекса и 2 000 евра.

Возач је накнадно признао да је индексе “професору Франи Митровићу у Сплит послао из Новог Сада Станислав Накић, представник Факултета за услужни бизнис, гђе Митровић наводно предаје два предмета”.

Дипломама Факултета за услужни бизнис често су се бавиле и надлежне институције БиХ.

Аутор: Драгиша Сикимић, Моја Херцеговина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде