Нето губитак НИС-а у првом полугодишту 10,2 милијарде динара

Нафтна индустрије Србије (НИС) је у првом полугодишту ове године имала нето губитак од 10,2 милијарде динара, саопштила је данас та компанија.

0
89
Фото: Промо

Обрачунате обавезе НИС групе по основу јавних прихода износиле су 83,9 милијарди динара, што је пет одсто више него у првом полугодишту 2019. године.

– У првом полугодишту 2020. године пословање НИС-а било је под снажним утицајем глобалних неповољних макроекономских околности. То се, пре свега, односи на пад цена нафте и епидемију ЦОВИД-19 која је узроковала драстично смањење потражње за нафтним дериватима – наводи се у компанијском саопштењу.

Додаје се да су у таквим условима приоритети НИС-а били очување здравља запослених и потрошача, стабилност на тржишту нафтних деривата, социјална стабилност запослених и наставак улагања у кључне развојне пројекте.

У периоду од јануара до јуна, просечна вредност барела нафте типа Брент износила је 39,7 долара, што је 40 одсто мање у односу на исти период 2019. године. Истовремено, потражња за нафтним дериватима је у појединим раздобљима тог периода смањена између 30 и 40 процената, што је значајно утицало на приходе од продаје НИС групе.

НИС група је у даљи развој уложила 14,5 милијарди динара, а највише је инвестирано у област истраживања и производње нафте и гаса, пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево и модернизацију малопродајне мреже у Србији и региону.

НИС је обезбедио 270 тона авио горива за хуманитарне летове домаћег авио-превозника Ер Србија, док је већински акционар, руска компанија Гаспром њефт, донирала гориво за потребе јавних служби Србије.

– Наше пословање у првом полугодишту 2020. године одвијало се у околностима незабележеним у глобалној економији. Зато са задовољством могу да констатујем да смо у претходном периоду, захваљујући великим напорима менаџмента и запослених, очували финансијску стабилност, сигурност снабдевања на домаћем тржишту, као и здравље наших колега и потрошача. Ванредне околности од нас траже и снажне одговоре – рекао је генерални директор НИС-а Кирил Тјурден.

Истакао је да ће у наставку године компанија бити посвећена даљим уштедама, али неће одустати од улагања у кључне пројекте.

Извор: Бета

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде