Обрадовић: Ако Устав штити традиционалне вредности – то је исправно

Власт се одриче Косова и Метохије. Лидер српског покрета „Двери“ Бошко Обрадовић говорио је за Комсомолску правду, једну од најтиражнијих новина у Русији, о косовском питању, Криму и НАТО-у.

0
114

Пре 21 годину, средином јуна 1999. године, Русија је након вишегодишњег повлачења са својих геополитичких позиција, поново подсетила на себе – у јеку рата НАТО против Југославије, наши падобранци су извели невероватан марш на Приштину.

Данас се чини да су односи између Русије и Србије у успону: 18. јуна, руски министар спољних послова Сергеј Лавров посетио је Београд, а недељу дана касније председник Србије Александар Вучић узвратио је посету Москви и присуствовао Паради победе.

Ипак, многи на Балкану верују да односи званичног Београда и Русије нису довољно топли, а са НАТО-ом су, напротив, претерано пријатељски. Парадокс?

Ово је у интервјуу за кп.ру рекао лидер опозиционог српског покрета „Двери“, посланик Скупштине Србије у периоду 2016-20, Бошко Обрадовић.

Постоји прави патриотизам — Постоји и имагинарни

Господине Обрадовићу, у Русији ће 1. јула бити одржан референдум о изменама Устава, који на пример, између осталог учвршћује традиционалне вредности. Мишљења о овој теми су различита, али кажу: то се најбоље види споља. Шта мислите о нашој уставној реформи?

— Као што сматрам непримереним када се други из иностранства мешају у унутрашња политичка питања у Србији, тако би било неприлично да и ја коментаришем унутрашња питања у Руској Федерацији. Оно што могу да кажем, јер је веома блиско политици Српског покрета Двери у Србији, јесте подршка сваком виду заштите породице и породичних вредности у савременом свету. Ако је то могуће ставити и у Устав – то је онда права ствар јер породица, као најважнија друштвена заједница, као и све традиционалне вредности и елементи националног идентитета као што су језик, писмо, вера, обичаји, историјска сећања, војне традиције и патриотизам, заслужују државну подршку на највишем нивоу.

Изгледа да такав патриотски курс води и председник Србије Александар Вучић и спријатељава се са Русијом. Међутим, ви се опозиционо односите према томе.

— Једно су речи, а друго дела у политици. Ми смо опозиција власти, али не држави Србији. Критикујемо власт пре свега јер се не слажемо са политиком власти према Косову и Метохији, јер се наша власт одриче дела наше државне територије, што у миру није урадио нити један народ на свету.

Шта имате у виду?

— Сада се воде тајни преговори између Александра Вучића и албанског представника Хашима Тачија како би Србија признала лажну државу Косово као независну и омогућила јој улазак у УН – супротно нашем Уставу и Резолуцији 12 44 СБ УН. Слично томе, наша власт се претвара да има пријатељске односе са Русијом – и истовремено развија много ширу војну, економску и политичку сарадњу са западним земљама и НАТО блоком, са којима су склопљени бројни споразуми у мандату садашње владе.

(Објашњење КП: Пре 21 годину, НАТО је бившу Југославију, како неки кажу на Западу, подвргао „хуманитарном бомбардовању“, које је проузроковало огромна разарања, жртве и проблеме са животном средином због коришћења америчких бомби са осиромашеним уранијумом. Дакле, било каква сарадња с тим блок је за велики део српског друштва неприхватљив).

Не можемо дозволити да се Србија окрене од Русије

Најосетљивије питање на Балкану је Косово. Београд званично сматра овај регион својим делом, што компликује односе Србије са Западом. Да ли сматрате да су овде могуће неке промене?

— Опасност која се надвила над Србијом јесте да ће наша власт кренути путем Мила Ђукановића и Црне Горе (признала је независност Косова 2008. године, постала чланица НАТО-а 2017. године, сада заузима антируску позицију у многим питањима – редакција.), а то значи да ће након предаје Косова и Метохије бити притиснута да уђе у НАТО и сврста се на страну против Русије. То не смемо дозволити јер Србија никада у својој историји није била на супротној страни од Русије.

Ви сте некако претерано критични према званичном Београду?

— Разуме се да све оно што је ова власт добро урадила ми смо увек спремни да подржимо, као што је одбијање да се Русији уведу санкције и набавка војног наоружања из Руске Федерације, али ми сматрамо да је простор за сарадњу између Русије и Србије много већи, а да наша власт то не користи из страха према својим западним менторима који су помогли њихов долазак на власт у Србији 2012. године.

Догодила се једна недавна епизода: кинеску хуманитарну помоћ за борбу против корона вируса у Београду лично је дочекао председник Србије, а руску – не тако познати званичници.

— То је представљало велику увреду за Руску Федерацију од стране наше власти, али још више и велико понижење за сваког српског патриоту јер је Русија наш највећи историјски пријатељ и савезник. Притом, руска помоћ је била далеко већа него кинеска или било која друга која је стигла из Европе. Ја сам то доживео као почетак захлађења односа наше власти са Русијом, што је из нашег угла апсолутно недопустиво и противно нашим националним и државним интересима.

Крим је Русија, Косово и Метохија су Србија

Вратимо се питању Косова. Београд се редовно позива на резолуцију Савета безбедности УН 1244 (о територијалном интегритету Србије). Али овај документ није функционисао 21 годину. Можда треба да се престане са позивањем на мртво слово на папиру?

— Не бих потцењивао значај Савета безбедност и УН и тамо донетих резолуција које почивају на међународном праву. Ако нема поштовања међународног права онда свет иде у опасном правцу, као што смо видели са НАТО бомбардовањем Србије 1999. године и бројних других држава света после тога. Једино решење за Косово и Метохију јесте повратак преговора у СБ УН, где Србија има савезника у Русији и где онда не може доћи до одлука које би биле на штету Србије. Такође, треба испунити једну од одредаба Резолуције 1244 СБ УН која подразумева повратак до хиљаду припадника српског државног особља на Косово и Метохију, која није заживела већ 21 годину.

Какву видите улогу Русије у овом мировном процесу?

— Наш начелни став је и да без учешћа Русије не треба пристати ни никакве разговоре и договоре о статусу Косова и Метохије. Уосталом, како се буду мењале геополитичке прилике у свету тако ће се створити услови за повратак Косова и Метохије у пуну уставно-правну надлежност државе Србије, попут примера Крима који се вратио у окриље Руске Федерације. Као што је Крим место крштења Русије, тако је и Косово и Метохије света земља за нас Србе и колевка наше државности. У том смислу, увек смо се држали крилатице: Крим је Русија, Косово и Метохија је Србија!

У Русији нису сви чули за ваш Српски покрет Двери. Шта то вас разликује од других странака – и од провладиних и од опозиционих?

— Ми смо модерни конзервативци, хришћанске демократе и патриоте, који сматрају да породица треба да буде на првом месту у нашем друштву, као и да приоритет у економији треба да буде подршка домаћој привреди, банкарству и пољопривреди.

Са руског превела: Драгана Трифковић

Извор: kp.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде