Окупирану јужну српску покрајину жели да напусти 43% становништва

Скоро половина Албанаца (49%) озбиљно размишља о одласку из Албаније, резултати су истраживања које је спровео Регионални савет за сарадњу (РЦЦ). Они се активно информишу о могућностима и алтернативама које имају, прате и пријављују се за конкурсе или су нашли конкретне прилике и довршавају административна питања, преноси албанска "Газета Експрес" портал Монитор.ал.

0
29

То је највиши проценат у региону, а у извештају се наводи да је Албанија једина економија у региону где је број оних који желе да оду виши од оних који желе да остану (49% наспрам 46%, док је 5% одговорило да не знају).

Након њих, по проценту оних који размишљају о одласку, следи Црна Гора са 47%, БиХ са 44%, Северна Македонија са 41%. Најзадовољнији су Срби, само 37% жели да напусти земљу, док део Србије, тачније јужну српску покрајину жели да напусти 43% становништва.

Албанци такође имају највећи проценат оних који не само да желе да оду, већ су и предузели конкретне кораке да то ураде. 33% је оних који се активно информишу о могућностима и алтернативама које имају, највише од свих осталих држава. 14% прати и конкурсе, 4% тврди да су све конкретизовали и да тренутно завршавају административне послове.

48% каже да само размишља о одласку и није предузело никакве друге конкретне акције. Овај проценат је нижи од осталих земаља Западног Балкана, где је већина испитаника који размишљају о одласку из земље изјавила да размишља о одласку, али нису по том питању учинили било какав помак. На пример, 72% Срба који желе да оду рекло је да је то само идеја.

Извештај наводи да на целом Балкану постоји повећана тенденција да људи одлазе. У односу на претходна истраживања, забележено је повећање од 4 процентна поена достигавши 43% особа са Западног Балкана које желе да емигрирају, у односу на 39% у 2018.

За 60% испитаних Албанца, интеграција у Европу представља могућност да се, пре свега, иселе или образују. Ово је поново највећи ниво у региону, затим следи економски просперитет.

Црногорци, од којих би 18% одабрало Србију, у највећем проценту размишљања о животу у некој другој балканској земљи. Док су Срби највеће патриоте, 93% њих не разматра да живи у другој земљи југоисточне Европе, што је највиши проценат у региону.

Аутор: Газета Експрес

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде