Проговорио хапшени студент: Добио сам два шамара у полицији, неки и више (ВИДЕО)

Студент и стипендиста Политехничке школе у Паризу и француског Министарства одбране Богдан Раонић (20), који је био међу ухапшенима у ноћи после протеста 8. јула у Крагујевцу, каже да је разочаран јер га је држава издала без разлога.

0
57
Богдан Раонић

Раонић је ухапшен заједно са двојицом другара, такође одличних студената, иако нису учествовали у нередима када су разбијени прозори и демолиране просторије Полицијске управе и разбијена стакла на улазу у градску управе.

Раонић је порталу Глас Шумадије данас рекао да су они тада били приведени код једне пекаре и да су очекивали да ће бити убрзо пуштени пошто нису учествовали у нередима.

Међутим, иако невини, провели су 48 сати у полицијском притвору, како каже Раонић, у нељудским условима, без хране и воде 20 сати. Раонићу је одузет телефон који је полиција задржала 20-ак дана.

Не осећам се као хулиган, једноставно су нас полицајци ухватили неколико сати после протеста и није било баш пријатно. Пролазили смо поред пекаре у центру града и они су рекли да станемо уза зид, да смо ухапшени. Нисмо разумели зашто. Одвели су нас у станицу – испричао је Раонић.

Он каже да је са пријатељима те вечери био на 200-300 метара удаљености од протеста и да су гледали шта се дешава, а када су почеле каменице да лете, склонили су се јер нису желели да учествују у рушењу градске имовине.

После тога, око поноћи су кренули у шетњу центром града, прошли поред пекаре где су и приведени.

Било је јако трауматично, задржали су нас 48 сати. Очекивали смо да ће да нас пусте, али су нас ипак осумњичили за нешто – рекао је Раонић и навео да је до тада полицајце виђао само на филмовима.

Он каже да је те ноћи у полицијској станици било доста момака различитог узраста, неки и малолетни.

Била је то филмска сцена, 30 младих и сви су клечали, седели или лежали на поду пар сати, јер им је тако наређено. Испоставило се да већина њих ништа није ни урадила, а неки су добили батине, повређени су – рекао је Раонић.

Каже да су неки младићи добијали шамаре, да је лично добио два, а да не зна због чега, мада сумња да је због тога што га је неко од полицајаца видео када је користио телефон да мајци пошаље СМС поруку да се налази у полицији.

Није нам било јасно зашто употребљавају силу. Према мојим другарима и мени били су мање груби, ваљда зато што су видели да нама очи нису биле црвене од сузавца – казао је Раонић.

Он сматра да су те ноћи полицајци у Крагујевцу поступали тако јер им је неко наредио да тако раде.

Каже да је после задржавања од 48 сати и изјава у полицији, као и саслушања у тужилаштву, пуштен.

За сада се против мене не води поступак, рекли су да 99 посто нема због чега, јер ја нисам ништа урадио као ни двојица мојих другара – рекао је Раонић.

Он каже да се противи употреби силе према људима који се затекну на протесту или шетају градом.

Истиче да је полиција у Француској, на пример, агресивна али само према демонстрантима који су агресивни.

Ја сам патриота и то се не може променити једним хапшењем, али сам разочаран јер ме је држава издала без разлога. Надам се да ћу се вратити у Србију, то ми је сан да се вратим, када будем био довољно успешан са 30, 40 година. И тамо ћу да радим за Србију, за своју земљу, и да причам да смо ми добар народ, рекао је Раонић који се крајем августа враћа у Француску да настави школовање.

Он, међутим, није могао да каже када ће следећи пут посетити Србију и родни Крагујевац.

Адвокат Златко Милић из Крагујевца који заступа осморо приведених, међу којима је и Раонић, најавио је раније да ће најпре поднети шест кривичних пријава за злостављање и мучење, а затим и због неоснованог привођења.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Извор: Глас Шумадије

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде