Самохрану незапослену мајку избацују на улицу због дуга од 5000 евра

Снежану Швоњу из Новог Сада и њено дете извршни поверилац Стеван Слијепчевић и јавна извршитељка Тамара Гуцуња избацују на улицу због дуга од 5000 евра.

0
63

Снежана, извршни дужник у овом поступку, изгубила је спор с бившим мужем, који ју је након развода тужио за трошкове улагања и реновирање стана.

За дуг од скоро 5000 евра одређен је на продају трособан стан површине 72 квадратних метара, једини кров над главом Снежане и њене ћерке. На овај начин извршитељ крши начело сразмере које јасно каже да средство намирења мора бити у сразмери са дугом. Према Закону о извршењу и обезбеђењу, уколико дође до несразмере, јавни извршитељ би требало да промени средство и предмет извршења по службеној дужности, те да се одређивање средстава и предмета извршења којим је озбиљно нарушено начело сразмере сматра тежом дисциплинском повредом. Снежанин случај, нажалост није усамљен, о чему је Здружена акција Кров над главом више пута писала и објављивала у јавности.

Снежана је незапослена самохрана мајка и прималац социјалне помоћи у износу од 5000 динара месечно, а бивши супруг Стеван Слијепчевић јој према правоснажној пресуди дугује на име алиментације у износу од скоро 400.000 динара. Снежана је раније предлагала пребијање дугова, али њен бивши супруг није пристао.

Овом приликом постављамо следећа питања Комори јавних извршитеља, надлежним органима и јавности: Како је могуће да Снежанин муж дугује за алиментацију већ дуги низ година, где је донета судска пресуда и како поступак извршења траје већ две године и да се од њега не може наплатити, док од Снежане и њене ћерке може? Дупли стандарди извршитељске праксе овде су сасвим јасни и томе се мора стати на пут.

Стоп извршитељском бахаћењу и насиљу над самохраним мајкама!

Извор: Здружена акција кров над главом

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде