Танјуг тужи уредника портала „Fake News Трагач“ због изношења лажи

Новинска агенција Тањуг је саопштила да је главни уредник портала "Fake News Трагач" Стефан Јањић, у емисији Дан уживо на Н1 телевизији, оптужио Тањуг да емитује лажне вести, "чиме је покушао да наруши професионални кредибилитет и позицију агенције на медијском тржишту".

0
71
Стефан Јањић. главни уредник портала "Fake News Трагач" / Фото: Н1

Танјугу у саопштењу тврди да је Јањић у емисији изнео лаж „да су Тањугове вести лажне, да немају извор, да иза изјава које емитује агенција не стоји име и презиме особе која ту изјаву даје, нити извор“.

„Ову велику лаж Јањић је изговорио одговорајући на питање новинара Н1 да ли неки медиј емитује фејк вести ако преноси изјаве званичника које нису тачне, речима да медиј може, а и има обавезу да пренесе шта кажу највиши државни знаничници, али да након тога треба да се огради објављивањем имена и презимена оног ко је то рекао, и да је то потпуно ‘чисто’, али да је проблем у томе што већина узима Тањугове вести, које су, каже Јањић, непоуздане“, наводи Тањуг.

Наводи се да „свака Тањугова вест има извор, да је уз сваку изјаву наведено име презиме, функција, статус особе која говори, тим пре што већину изјава Тањуг снима и камером. Докази, значи, стоје на располагању свима – и у слици и у речи“.

„Зна Јањић то, као што зна и да Тањуг не преноси гласине, сумње и нагађања, али не преза да ауторитет истраживача, на који претпостављамо претендује – ако погрешно не перципирамо његов циљ – стави у службу евентуалног политичко статусног интереса“, пише у саопштењу.

Тањуг наводи да Јањић „злоупотребљава и ‘налазе’ и објаве свог портала о извору ‘лажних вести’ и без имало срама и било каве ограде приписује Тањугу“.

„А то није тачно. И за то постоји доказ управо на његовом порталу. Тако је Тањугу приписана вест да је позив председника Србије Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу да помогне Србији видело је 500 милиона људи, а истина је да је то изјава, именом и презименом, новинарке кинеске телевизије ЧТВ Јинг Џан. Њену изјаву објавио је портал Б92, а Тањуг је пренео и, наравно, као извор навео Б92“, наводи се.

Тањуг додаје и да никада није објавио вест да је 29. марта Кина прогласила крај епидемије, како то тврди Јањић.

„На његовом порталу стоји да је реч о Фонетовој вести, коју су пренели многи медији, а неки су се, како се наводи , позивали и на Спутњик“, саопштено је.

Додаје се да је тачно да је Тањуг објавио вест позивајући се на утицајни шпански спортски лист „Марка“, а коју су пренели и многи светски медији, да је фудбалер Кристијано Роналдо одлучио да претвори своје хотеле у Португалији у ковид болнице, што се испоставило као нетачно.

„Не видимо то као драматичан професионални пропуст, али овде се и не ради о потенцијалним последицама какве могу изазвати овакве ‘спорне’ вести, нити је то била суштина Јањићеве приче на Н1. Суштина је у жељи да се дискредитује Тањуг, смањи његов утицај на медијском тржишту, сугерише медијима да не користе у тој мери ову агенцију, већ, вероватно, неку другу и зато Тањуг подноси кривичну пријаву против главног уредника портала ‘Фејк њуз трагач’ Стефана Јањића“, саопштио је Тањуг.

Тањуг додаје да тужбу подноси „зато што за ту врсту, одомаћене дрскости, прикривене иза ‘истраживачке објективности’, професионалне савести, демократије, слободе говора, независних и зависних медија… мора да се сноси и нека одговорност. На суду.“

Аутор: Танјуг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде