Трују нас: У 11 од 13 козметичких производа штетне хемикалије

Истраживање је спроведено за Црну Гору, што не значи да није тако и у Србији.

0
98
Фото: Green Home

„Током априла, Green Home је прикупила податке о саставу одређених козметичких производа који постоје на тржишту Црне Горе, те је податке заједно са фотографијама проследила Савету потрошача из Данске на даље истраживање. Резултати су били забрињавајући, јер је код чак 11 производа доступних у Црној Гори, од укупно 13 послатих, уочено присуство штетних хемикалија“.

Једанаест од 13 козметичких производа који су послати на анализу, а налазе се на тржишту Црне Горе, имају састојке који су токсични и штетни по животну средину, показало је истраживање НВО Green Home које је спроведено у сарадњи са Саветом потрошача – THINK (The Consumer Council – THINK) из Данске.

Истраживању се, поред НВО Green Home, придружила 41 држава из целог света.

Козметички производи подељени су у три групе на основу резултата: црвена група Ц – производ садржи ендокрине дисрупторе и / или веома алергене супстанце и / или друге токсичне материје по људе или животну средину; жута група Б – производ садржи парфеме и / или супстанце проблематичне по животну средину; зелена група А – производ је без нежељених хемикалија.
„У групу Ц сврстано је чак 10 од 13 тестираних производа, који су у широкој употреби на тржишту Црне Горе, а то су Био-Оил уље за његу коже, Rexona Roll On са мирисом алоја вере,  Vichy Deo Roll On, Garnier Pure Active гел за прање лица, маскаре Maxfactor 2000 калорија и Maybelline Colossal, Head & Shoulders Classic Clean шампон за косу, Palmolive Aquarium течни сапун, Vichy Capital Soleil млеко за заштиту од сунца и La Roche-Posay Anthelios лосион за заштиту од сунца намењен деци. Од осталих тестираних производа у групу Б спада Нивеа крема у плавом паковању“, истиче у Green Home.

Како додају, групи А припадају само два производа –  Avène Tolérance Extrême дневна крема и Colgate Cavity Protection паста за зубе.

Током истраживања, састав поменутих производа је упоређен и са идентичним производима у Данској, држави чланици ЕУ и показало се, како напомињу, да од 13 производа њих пет садржи другачије супстанце, иако су произвођач и изглед производа у потпуности исти. Свих пет производа припадају црвеној групи Ц.

„Изузетно је забрињавајућа чињеница да одређени произвођачи мењају састав производа у односу на тржиште на које се производ пласира. У оваквим производима се најчешће могу пронаћи супстанце које изазивају забринутост, какви су ендокрини дисруптори, који могу довести до поремећаја хормонског система код људи. Ове и сличне хемикалије које су у саставу појединих производа из свакодневне употребе могу доспети у људски организам и имати изузетно штетна дејства – канцерогена, мутагена, токсична по репродукцију. Такође, овакве супстанце се тешко разграђују и дуго остају у природи, акумулирају се у живим организмима и могу узроковати дуготрајне токсичне ефекте по животну средину“, упозорили су у НВО Green Home, преноси РТЦГ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде