Утврђен заједнички став Србије и РС о ћирилици и српском језику

„Основали смо координационо тело које ће се бавити овим питањима и очекујемо прве резултате већ половином септембра“, рекао је Вукосављевић.

0
46
Фото: Илустрација

Делегације министарстава културе Србије и Републике Српске су дефинисале у Београду полазне основе за усаглашавање законских регулатива о српском језику и ћириличном писму у Српској и Србији.

Министарка културе из Републике Српске Наталија Тривић је навела да је на састанку усаглашен заједнички став да су језик и писмо идентитетско право сваког народа, па тако и српског, који живи са обе стране реке Дрине.

То смо претходно дефинисали заједничком декларацијом, потписаном у марту прошле године у Сремски Карловцима, о српском културном простору“, рекла је Тривић новинарима после састанка у Београду.

Она је напоменула да и Европска унија, такође, декларативно подржава статусне измене које регулишу статус и писмо сваког народа, па тако и српског. Тривићева је рекла да то никако не угрожава остале конститутивне народе у Републици Српској, односно БиХ.

Сваки народ, па тако и српски, има право да има регулативу која се јаче и снажније позиционира, у смислу очувања српског језика и писма као дела националног идентитета“, рекла је Тривићева као правдајући се због државне бриге о језикусвог народа.

Министар културе Републике Србије Владан Вукосављевић је навео да је састанак био веома конкретан и да су усаглашене основе о српском језику и ћириличном писму.

Он је навео да су политика очувања и заштите ћириличног писма, као традиционалног израза културног идентитета српског народа ма где он живео, као и културна политика унапређења језика, питања од најважнијег значаја за српски народ у Србији и Републици Српској.

Основали смо данас координационо тело које ће се бавити тим питањима и очекујемо прве резултате већ половином септембра. Очекујемо да ће законска решења две државе бити иста и да ће та решења допринети принципима за које смо се заложили у декларацији о културном простору у Сремским Карловцима у марту прошле године“, казао је Вукосављевић, а преноси Танјуг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде