ИНТЕРВЈУ Бобан Павловић, Удружење полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“

Струковно удружење полиције "Др Рудолф Арчибалд Рајс", настало је 2014. године у Новом Саду. О разлогу оснивања, деловању и циљевима удружења, разговарали смо са председником Главног одбора удружења, Бобаном Павловићем.

0
181
Фото: Медија центар

Ко је покретач и када је настало Струковно удружење полиције „Др Рудолф
Арчибалд Рајс“?

– Идеја за оснивањем Струковног удружења полиције се родила код полицијских службеника 2014. године, када је и исто и основано. Зачетник те идеје је Ненад Љубишић, који је и председник Удружења.

Шта Вас је навело да оснујете удружење?

– Анализирали смо деценијске проблеме инструментализације полиције, непотизма и кронизма као праксу приликом распоређивања и унапређивања у служби, па смо започели „борбу“ у том смислу. С друге стране, хтели смо и да промовишемо полицију као струку међу грађанима, да кроз разне пројекте утичемо на повећавање свести у друштву, првенствено код младих, о безбедном понашању у свим сферама живота.

Шта је то чиме се бавите и који су Вам циљеви?

– Циљеви су нам шаролики и побројани су у нашем Статуту, али циљеви у чијем остваривању лично уживам јесу афирмација и промоција полиције као струке, побољашање положаја младих у друштву, смањивање насиља, едукације с основцима, средњошколцима, студентима, као сви други пројекти у којима учествујемо самостално или у сарадњи с другим удружењима.

Колико тренутно имате чланова и ко и на који начин може постати члан?

– Удружење броји око 200 чланова, највећи број колега широм Србије, али није искључено да и грађани буду чланови. Ми смо првенствено удружење грађана, невладина организација, тако да је свако ко се препознаје као неко ко би допринео остваривању наших циљева добродошао. Аплицирање за чланство се може извршити преко нашег сајта.

Фото: Медија центар

Седиште удружења је у Новом Саду, да ли имате огранке у још неким
градовима?

– Раније смо имали огранке по другим градовима, као што су Београд, Крагујевац и Бор. Међутим, сада је наше једино седиште у Новом Саду, без огранака.

Одакле идеја да се Удружење назове по Арчибалду Рајсу?

– Арчибалд је првенствено био добар пријатељ српском народу. Швајцарац који је волео Србију као да му је то домицилна земља. Био је истакнути криминолог који је водио истраге у вези са злочинима извршених над нашим народом у Првом светском рату. И поред свих својих напора и разочарања, успевао је да буде истрајан у својим намерама, циљевима и идејама и одолевао је свим моралним дилемама. Тако се и ми сада трудимо да струка буде представљена у најбољем смислу, да се смањи непотизам у полицијским редовима и да стручни кадар буде на врху пирамидалне структуре МУП-а.

До сада сте учествовали у многобројним пројектима, да ли можда најављујете
неке нове пројекте у будућности?

– Све нас је пореметила ова пандемија. Већина активности се сада одвија онлајн. Планиране пројекте смо одложили до даљег, али свакако настављамо с организовањем трибина, радионица и едукације наших најмлађих, чим се укину актуелне мере.

Колико сте задовољни досадашњим оствареним резултатима Вашег рада?

– Лично сам задовољан нашим резултатима. Посебно сам поносан на све своје колеге и на то што се стварно трудимо да поред основног полицијског посла, успевамо да се посветимо и активностима Удружења. Ентузијазам је оно што све нас у Удружењу краси.

Какав је данас положај полицијских службеника у Србији?

– Положај полицијских службеника у Србији је из године у годину све бољи и бољи. Наравно да је за то највише заслужан министар Небојша Стефановић који је препознао колико је полицијска професија тешка и опасна, да полицајци морају да буду задовољни платом, опремом и свим условима рада што им је свакако сада омогућено. Спроводили смо и анкете међу колегама на тему задовољства послом и условима рада, и можемо да закључимо да све ово и они сами препознају и да су задовољни својим положајем.

Бобан Павловић / Фото: Медија центар

Шта мислите, да ли грађани Србије имају довољно поверења у полицију?

– Мислим да грађани Србије и даље верују у своју полицију. Да је то вишедеценијски однос поверења који се градио и да нико то не може уздрмати. Сматрам да само отвореност према грађанима ће ојачати то поверење и да ће и наше активности потпомогнути у остваривању тог циља. Полиција без грађана не може да остварује сврху због које и постоји.

Хвала Вам што сте пристали да говорите за Национални портал.

– Хвала и вама. Велики поздрав за вашу редакцију и ваше пратиоце.

Аутор: Национални портал

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар
Молимо унесите ваше име овде